Het Parijs van Azie




De Banlieu van Bandung vind je overal, althans dat lijkt zo. Mensen die op voetgangersoversteekplaatsen wonen met kinderen in een soort tentje. Het is hartverscheurend en je doet er niets aan. Zoveel verschil tussen rijk en arm. Er zijn genoeg stinkend rijke mensen hier en er is ook een grote middenklasse. Daaronder heb je geen toekomst dus geen onderwijs, medische zorg, huisvesting, werk of inkomen. Je ziet ook niet veel echt oude mensen. Hartverscheurend. 
Wij zijn echt rijke stinkerds, het 'dure' hotel met alles erop en eraan kost maar 28 Euro per nacht. Een taxirit van een kwartier 36 Eurocent, je waant je in de bovenlaag van de wereld en dat is alleen gebaseerd op geld. 
Hotel Guntur bij het station

De infrastructuur is volslagen uit de hand gelopen, grote verkrotte gebouwen naast een super architectonisch verantwoord marmergedrocht. Veel bewaking (overigens in 1994 toen ik hier 7 weken heb gewerkt voor de Indonesische televisie, in samenwerking met Teleac en het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, waren de bewakers bewapend en dat is nu niet meer zo).
De grote verzameling Art-Decogebouwen is in verval en verspreid over Bandung (het zou ooit de hoofdstad van NL Indie worden vanwege het prettige klimaat) en er is geen geld (voor over) om deze gebouwen te onderhouden. Of dat jammer is weet ik niet, het is een kwestie van prioriteiten natuurlijk.

Glas in lood

Jalan Azie Afrika


      Hotel Homann (Savoy)

We zijn al bijna vegetariers, dat is heel makkelijk hier, het is fantastisch eten en je hebt minder problemen met de race tegen de stoelgangklok. Morgen naar Garut, dan pakken we de 'tocht' weer op. Waarschijnlijk blijven we daar een week, genoeg te doen daar. 15 juli 1948 is Tjeerd hier door de krijgsraad op water en brood gezet, en de 'weg des doods' loopt daar ook nog steeds, toen oorlog, nu waarschijnlijk verkeer. Vanuit Garut gaan we ook naar Tasikmalaya en Singaparna. 

Jalan Azie Afrika 2

Nog even een tekst op een kaartje in onze hotelkamer:
Dear, Guest
Due renovasi facility hotel Guntur. We apologized for your satisfaction from our service. We hope against hope that you come to our hotel with new facility.
Management hotel Guntur

Gaan we proberen, groeten van Rednose en Diana.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Garut

Bogor 2

Panorama