Garut

Rust (met mr. Bundi naar Garut).

Rustige reis met chauffeur Bundi naar Garut, op zondag zijn er minder files. Eerst naar Garut zelf, dat viel wat tegen, 'moderne' stad met veel herrie en gedoe. Uiteindelijk naar voorstadje Cipanas want daar zijn de hotels (we vonden wel een hotel in Garut maar die wilden ons niet).
Cipanas is een vakantieoord en een kuuroord. Veel hotels met spa en zwembaden. In het hotel ook directe aansluiting (in de badkamer weliswaar) met het vulkaanwater wat goed is tegen reuma en huidziektes (ben benieuwd). We hebben besloten een week te gaan ontspannen, het water is goddelijk, een douche in een marmeren bad waar je niet meer onder vandaan wilt. Warm, zuiver en gratis van mammie natuur. We kunnen 2 nachten in het hotel en hebben vanaf dinsdag onze eigen 'spa bungalow' met een soort waterkamer waar alles stroomt en dampt en ruikt naar zwavel en sulfiet en nog wat van die zaken. 8 keer per dag in bad minimaal is het devies.
De eigenaar van het hotel bracht ons een fotokopie van het boek:
Vastgelegd voor later (Indische foto's 1917-1942 van Thilly Weissenborn, verzameld door Ernst Drissen) uitgave 1983 Sijthof Amsterdam.

'Er zijn radiumhoudende bronnen, solfatarenvelden, borrelende gas- en waterbronnen, kokend water en zwavelafzetting in allerlei kleuren'.

In het boek wordt een verloren geschiedenis weer opgerakeld; Garut was destijds een chic verblijf voor de kolonialen. Het boek vermeldt ook dat Garut tussen 20 juli en 5 augustus 1947 volledig werd vernield en in brand gestoken door het Indonesische leger. Dat wisten wij niet en verklaart een hoop. Margarete Mathilde Weissenborn is op 28 oktober op vijfenzeventig-jarige leeftijd overleden en is begraven in Baarn.
Zij was (lees ik) een soort Ilse (vrouw van mijn vader), hartstochtelijk fotografe met een eigen studio (genaamd Lux) in Garut, maar ook deze studio bestaat niet meer. Zij werd bekend vanwege haar fotografie rondom Garut maar ook van heel Indonesie.                                                                                                         Deze week lekker luieren (maar wel naar Singaparna en Tasik). Foto's volgen morgen of zo.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bogor 2

Panorama